Tredreier forum

Tredreier forum

Bli med i fellesskapet.

Dette forumet er laget for å kunne brukes av alle som driver med eller er interressert i tredreiing. For å få rettighet til å lage nye innlegg og legge inn bilder, må man registreres av meg eller et annet medlem. På denne måten håper jeg at vi kan få samlet mange av oss som driver med tredreiing til et fellesskap til felles nytte og glede. Send en e-post til post@verktoyas.no hvis du vil registreres som medlem.

Ventilasjon/luftrens av dreieverksted?

Verktøy og utstyrOpprettet av Kjetil Kløve fr., februar 25, 2011 11:56:28

Hei!

Jeg har innredet et lite dreieverksted på ca 10 kvm. I ventilen på veggen har jeg satt en liten elektrisk vifte. I tillegg har jeg en ventil til i andre enden av rommet som står åpen. Utover dette har jeg en liten sponsuger kjøpt på Meec som står inni/under en arbeidsbenk.

Jeg er 40 år gammel og har ganske nylig begynt med tredreiing (ca 2 år). Jeg har lest litt om hva man kan pådra seg av sykdommer ved å ikke ta forhåndsregler mot mye trestøv, særlig det fineste støvet.

Siden jeg har forhåpninger om å drive med denne hobbyen i 20-30 år så har jeg innsett at jeg må gjøre en innsats for å ikke innhalere med støv enn nødvendig.

Til nå har jeg hatt på viften på veggen, brukt støvmaske (de enkle som fåes på clas ohlson) og sponsuger. Jeg har prøvd å få mest mulig støv fra slipinga inn i sponsugeren ved sliping.

Men så tenker jeg: Hva hjelper vel det, så lenge filteret ikke klarer å holde igjen det fineste støvet (som vi ikke kan se) så blir det jo bare blåst rett ut igjen og sirkulerer så fint rundt om i verkstedet i timesvis?

Så mine spørsmål er:

1. Hva slags ventilasjon/luftrens har dere på verkstedene deres?

2. Hva vil dere anbefale meg å gå til anskaffelse og installasjon av? Stort ventilasjonsanlegg til 15-20 tusen har jeg dessverre ikke råd til akkurat nå, men er det den eneste fornuftige løsning så..........

3. Har dere erfaring fra luftrenserne som selges på verktoyas.no og gustavsen.no? Jeg vurderer en av disse om jeg ikke blir anbefalt noe annet. Jeg tenker på om slike luftrensere virkelig gir ønsket rensing av luft og hvor mye de egentlig bråker?

Det jeg har sjekket selv:

Fikk tilbud på fullt ventilasjonsanlegg med aggregat som trekker inn friskluft, bytter og renser lufta minst 20 ganger i timen, og sender uren luft ut av huset. Det anlegget kommer på 15000,- + mva.

Vektøy AS har en luftrenser type MicroClene som ser enkel ut men som tilsynelatende trenkker til seg støv fra alle kanter og blåser renset luft ut på toppen. Lurer på hvor effektiv denne er og hvor mye støy det er fra den.

Gustavsen AS har en helt annen modell som er litt mer avansert med timerfunksjon og kan justere hvor nivå etter romstørrelse. Men denne er litt større og tyngre og kan virke litt mer tungvint å flytte rundt i rommet hvis det er aktuelt.

Ulempen med disse er såvidt jeg kan se at de kun sirkulerer luft i rommet og ikke får inn frisk luft utenfra. Prisen ligger på ca 3-4000,-

Et siste alternativ jeg har sett er en ventilasjonsmaske fra Trend som har innebygget vifte og finstøvfilter. Men høres ikke ut som jeg har lyst å jobbe med en slik maske på hele tiden. Poenget er jo at finstøv henger i lufta i lang tid og da hjelper det strengt tatt ikke å bruke maske kun ved sliping, men må jo faktisk brukes hele tiden man er på verkstedet.

Vel, håper noen har noen nyttige erfaringer og tips å dele om dette temaet. For meg går det litt rundt når jeg skal prøve å velge noe.

Mvh

Kjetil Kløve

  • Kommentarer(6)//forum.tredreier.no/#post100