Tredreier forum

Tredreier forum

Bli med i fellesskapet.

Dette forumet er laget for å kunne brukes av alle som driver med eller er interressert i tredreiing. For å få rettighet til å lage nye innlegg og legge inn bilder, må man registreres av meg eller et annet medlem. På denne måten håper jeg at vi kan få samlet mange av oss som driver med tredreiing til et fellesskap til felles nytte og glede. Send en e-post til post@verktoyas.no hvis du vil registreres som medlem.

kulejigg

Verktøy og utstyrOpprettet av Arne Sortland ma., januar 30, 2012 18:16:45

Hei Svein og andre! Du spør om korleis eg har laga kule jiggen eg brukar.Poenget er å laga ei verktøyblokk som svingar rundt eit senter som ligg nøyaktig under spindelspissen. Benken min har så stor senterhøgd at eg har først laga ein sokkel som kan stillast langsetter benken. Du må vera 100 % nøyaktig med dette arbeidet slik at verktøyblokka svingar heit i senter. Så må verktøyet ligga nøyaktig i same høgd som senterspissen også.

Her ser du jiggen eg har laga. Sjølve verktøyet laga eg av eit 12 mm. firkantstål der eg festa eit hardmetall skjær kjøpt hos VERKTOYAS. Verktøyhaldaren er festa til ein glidar med dei to gjennomgåande boltane du ser på toppen. Messingskruen i midten er til å festa og stilla verktøyet. Glidaren kan eg skru ut og inn med det vesle rattet i front. Glidaren må også vera heilt nøyaktig laga utan den minste form for "slark". Skjelv verktøyet vert arbeidt misslukka.

Når du har dreidd kula slik du ser den står i benken her, skifter du senterspissane med chuck påmonter eit trestykke der du dreier eit lite mothald for kula. Det same gjer du på bakdokken. Sjer så av mesteparten av festepunkta i kvar ende av kula, snu den 90 grader og fest den mellom klemklossane. Juster så inn sokkelen under verktøyblokka slik at vertøyet tangerer det ferdigdreidde partiet av kula både på høgre og venstre side. Skru verktøyet litt ut, start benken og ta små kutt til du ser at verktøyet tangerar kula. Har du gjort det rett så er kula no heilt rund.

Elles kan eg tipsa om at på youtube finn du mangt "løye". Søk på Woodturning og sphere jig så kjem det opp mange forslag. Lukke til

  • Kommentarer(3)//forum.tredreier.no/#post129