Tredreier forum

Tredreier forum

Bli med i fellesskapet.

Dette forumet er laget for å kunne brukes av alle som driver med eller er interressert i tredreiing. For å få rettighet til å lage nye innlegg og legge inn bilder, må man registreres av meg eller et annet medlem. På denne måten håper jeg at vi kan få samlet mange av oss som driver med tredreiing til et fellesskap til felles nytte og glede. Send en e-post til post@verktoyas.no hvis du vil registreres som medlem.

Ventilasjon/luftrens av dreieverksted?

Verktøy og utstyrOpprettet av Kjetil Kløve fr., februar 25, 2011 11:56:28

Hei!

Jeg har innredet et lite dreieverksted på ca 10 kvm. I ventilen på veggen har jeg satt en liten elektrisk vifte. I tillegg har jeg en ventil til i andre enden av rommet som står åpen. Utover dette har jeg en liten sponsuger kjøpt på Meec som står inni/under en arbeidsbenk.

Jeg er 40 år gammel og har ganske nylig begynt med tredreiing (ca 2 år). Jeg har lest litt om hva man kan pådra seg av sykdommer ved å ikke ta forhåndsregler mot mye trestøv, særlig det fineste støvet.

Siden jeg har forhåpninger om å drive med denne hobbyen i 20-30 år så har jeg innsett at jeg må gjøre en innsats for å ikke innhalere med støv enn nødvendig.

Til nå har jeg hatt på viften på veggen, brukt støvmaske (de enkle som fåes på clas ohlson) og sponsuger. Jeg har prøvd å få mest mulig støv fra slipinga inn i sponsugeren ved sliping.

Men så tenker jeg: Hva hjelper vel det, så lenge filteret ikke klarer å holde igjen det fineste støvet (som vi ikke kan se) så blir det jo bare blåst rett ut igjen og sirkulerer så fint rundt om i verkstedet i timesvis?

Så mine spørsmål er:

1. Hva slags ventilasjon/luftrens har dere på verkstedene deres?

2. Hva vil dere anbefale meg å gå til anskaffelse og installasjon av? Stort ventilasjonsanlegg til 15-20 tusen har jeg dessverre ikke råd til akkurat nå, men er det den eneste fornuftige løsning så..........

3. Har dere erfaring fra luftrenserne som selges på verktoyas.no og gustavsen.no? Jeg vurderer en av disse om jeg ikke blir anbefalt noe annet. Jeg tenker på om slike luftrensere virkelig gir ønsket rensing av luft og hvor mye de egentlig bråker?

Det jeg har sjekket selv:

Fikk tilbud på fullt ventilasjonsanlegg med aggregat som trekker inn friskluft, bytter og renser lufta minst 20 ganger i timen, og sender uren luft ut av huset. Det anlegget kommer på 15000,- + mva.

Vektøy AS har en luftrenser type MicroClene som ser enkel ut men som tilsynelatende trenkker til seg støv fra alle kanter og blåser renset luft ut på toppen. Lurer på hvor effektiv denne er og hvor mye støy det er fra den.

Gustavsen AS har en helt annen modell som er litt mer avansert med timerfunksjon og kan justere hvor nivå etter romstørrelse. Men denne er litt større og tyngre og kan virke litt mer tungvint å flytte rundt i rommet hvis det er aktuelt.

Ulempen med disse er såvidt jeg kan se at de kun sirkulerer luft i rommet og ikke får inn frisk luft utenfra. Prisen ligger på ca 3-4000,-

Et siste alternativ jeg har sett er en ventilasjonsmaske fra Trend som har innebygget vifte og finstøvfilter. Men høres ikke ut som jeg har lyst å jobbe med en slik maske på hele tiden. Poenget er jo at finstøv henger i lufta i lang tid og da hjelper det strengt tatt ikke å bruke maske kun ved sliping, men må jo faktisk brukes hele tiden man er på verkstedet.

Vel, håper noen har noen nyttige erfaringer og tips å dele om dette temaet. For meg går det litt rundt når jeg skal prøve å velge noe.

Mvh

Kjetil Kløve

  • Kommentarer(6)//forum.tredreier.no/#post100

Tredreie magasin?

Tredreiing genereltOpprettet av Kjetil Kløve on., februar 23, 2011 17:04:59

Hei!

Vurderer å bestille abonnement på et eller annet tredreiemagasin. Noen som har erfaring fra eller som abonnerer på et eller annet blad?

Har funnet noen par alternativer:

Woodturning
http://www.thegmcgroup.com/pc/viewCategories.asp?idCategory=695

More woodturning
http://www.morewoodturning.net/index.php

Woodturning Design
http://www.woodturningdesign.com/

Takker for tips.

Mvh Kjetil

  • Kommentarer(4)//forum.tredreier.no/#post99

Behandling av drammeglass etc.

Verktøy og utstyrOpprettet av Kjetil Kløve ti., mars 16, 2010 11:21:17

Hei!

Jeg holder på å lage noen drammeglass. Men så lurer jeg veldig på hva jeg skal behandle dette med slik at det flytende ikke trekker inn i treverket, samtidig som det heller ikke er skadelig. Dessuten hadde det vært fint om det beskytter treverket mot at drammen setter farge. Det vil f.eks være drammer av krekling, blåbær, tyttebær etc, som jo har mye farge. Det hadde jo dessuten vært fint om trebehandlingsmiddelet ikke setter smak :-)

Takker for alle tips.

Mvh Kjetil

  • Kommentarer(3)//forum.tredreier.no/#post55

Hva slags sandpapir?

Verktøy og utstyrOpprettet av Kjetil Kløve ti., mars 02, 2010 09:17:41

Hei!

Jeg lurte på om noen har tips til noe mykt sandpapir å bruke til pussing/sliping av dreide ting? Så langt har jeg kjøpt sandpapir på Biltema til en billig penge, men papiret er jo fryktelig stivt og sprekker når det bøyes. Innbiller meg at det vil være lettere å få finere overflate med mykere pussepapir.

Takker for forslag :-) og gjerne tips til hvor dette kan kjøpes i f.eks. Oslo og omegn (ev. på nett).

Mvh Kjetil

  • Kommentarer(2)//forum.tredreier.no/#post53

Behandling av tre.

Tredreiing genereltOpprettet av Kjetil Kløve ma., desember 14, 2009 12:06:42

Hei!

Tenkte kanskje noen hadde noen gode tips til etterbehandling av dreide ting. Foreløpig har jeg kun brukt Danish Oil og det blir jo fint det, men det kunne vært artig å teste ut litt forskjellig annet også. Så jeg lurte på om dere har noen tips til andre oljer, ev voks eller poleringsmidler som kunne være fint å prøve. Hvis noen av det kunne være produkter som enkelt kan kjøpes i en fargehandel eller på biltema så er det jo flott :-)

Også lurte jeg på hva dere bruker som treforsegler av f.eks. grovdreide emner. Er det treforseglervoks fra vertoyas.no som er tingen eller er det andre ting man kan bruke som er lettere å få tak i? Maling har jeg jo skjønt er vanlig å bruke, men det sprekker vel kanskje etterhvert så man må fylle på jevnlig?

Andre gode tips mottas med takk :-) Hva kan jeg f.eks. bruke til å glanspolere et dreid smykke el.l.?

Mvh Kjetil
- som nettopp har vært og henta to kasser med restebiter av teak, mahogny, pære, ask og eik fra et møbelsnekkeri her borte :-)

  • Kommentarer(3)//forum.tredreier.no/#post46

Tørking av tre.

Tredreiing genereltOpprettet av Kjetil Kløve to., desember 03, 2009 18:05:40

Hei!

Mitt navn er Kjetil Kløve og ny på forumet. Jge bor på Hadeland, er 39 år, og nyutdannet tredreier. Altså med det mener jeg at jeg nettopp har gått på et helgetredreier kurs hos Enebakk Husflidlag. Det var jo moro og jeg har lyst å komme igang hjemme nå og endelig er den nye dreiemaskina på plass i hobbyrommet.

Tenkte kanskje det er mulig å få svar på noen spørsmål i ny og ne her på dette forumet, siden jeg er så fersk som det går an å bli :-)

Så jeg tenkte prøve meg med et spørsmål allerede. Jeg har jo skjønt at det er bare å sette igang å tørke treverk. Så derfor tenkte jeg å komme meg ut i skogen fortest mulig og sanke litt.

1. Er det noen grunner til å hugge trærne på våren pga sevja eller er det like greit å ta dem nå?`

2. Hva slags trær er det lurt å være på utkikk etter? Her er det vel de vanligste sorter å få tak i i det minste. Vet ikke helt om jeg klarer å skille alle løvtrærne nå som løvet er borte da men.

3. Hvordan er det lurest å tørke? Jeg ser for meg å lage noen stokker, la barken være på og forsegle med maling i endene. Legger det uten bak vedskjulet med plate over. Noen bedre forslag? Jeg leste et innlegg om å tørke i stua eller i mikro. Hvor bra fungerer egentlig det tro? Sprekker i xx av 10 tilfeller?

4. Jeg fikk et par DIGRE ASK-kubber (ca 30-40 cm høye og kanskje 80 cm diameter. Så lurer jeg på hva jeg bør gjøre med dem. Ser vel for meg å dele opp i passende stykker og legge til tørk. Men: Siden det da nødvendigvis ikke er bark på kantene, bør jeg forsegle rundt hele stokkene/bitene?

5. Noen som pakker inn treverket i gladpack til tørking? Hvor bra funker det?

Vel vel, masse spørsmål på en gang :-) Håper noen har tid til å svare. Gleder meg hvertfall til å komme igang.

Mvh

Kjetil Kløve

  • Kommentarer(5)//forum.tredreier.no/#post45