Tredreier forum

Tredreier forum

Bli med i fellesskapet.

Dette forumet er laget for å kunne brukes av alle som driver med eller er interressert i tredreiing. For å få rettighet til å lage nye innlegg og legge inn bilder, må man registreres av meg eller et annet medlem. På denne måten håper jeg at vi kan få samlet mange av oss som driver med tredreiing til et fellesskap til felles nytte og glede. Send en e-post til post@verktoyas.no hvis du vil registreres som medlem.

Ventilasjon/luftrens av dreieverksted?

Verktøy og utstyrOpprettet av Kjetil Kløve fr., februar 25, 2011 11:56:28

Hei!

Jeg har innredet et lite dreieverksted på ca 10 kvm. I ventilen på veggen har jeg satt en liten elektrisk vifte. I tillegg har jeg en ventil til i andre enden av rommet som står åpen. Utover dette har jeg en liten sponsuger kjøpt på Meec som står inni/under en arbeidsbenk.

Jeg er 40 år gammel og har ganske nylig begynt med tredreiing (ca 2 år). Jeg har lest litt om hva man kan pådra seg av sykdommer ved å ikke ta forhåndsregler mot mye trestøv, særlig det fineste støvet.

Siden jeg har forhåpninger om å drive med denne hobbyen i 20-30 år så har jeg innsett at jeg må gjøre en innsats for å ikke innhalere med støv enn nødvendig.

Til nå har jeg hatt på viften på veggen, brukt støvmaske (de enkle som fåes på clas ohlson) og sponsuger. Jeg har prøvd å få mest mulig støv fra slipinga inn i sponsugeren ved sliping.

Men så tenker jeg: Hva hjelper vel det, så lenge filteret ikke klarer å holde igjen det fineste støvet (som vi ikke kan se) så blir det jo bare blåst rett ut igjen og sirkulerer så fint rundt om i verkstedet i timesvis?

Så mine spørsmål er:

1. Hva slags ventilasjon/luftrens har dere på verkstedene deres?

2. Hva vil dere anbefale meg å gå til anskaffelse og installasjon av? Stort ventilasjonsanlegg til 15-20 tusen har jeg dessverre ikke råd til akkurat nå, men er det den eneste fornuftige løsning så..........

3. Har dere erfaring fra luftrenserne som selges på verktoyas.no og gustavsen.no? Jeg vurderer en av disse om jeg ikke blir anbefalt noe annet. Jeg tenker på om slike luftrensere virkelig gir ønsket rensing av luft og hvor mye de egentlig bråker?

Det jeg har sjekket selv:

Fikk tilbud på fullt ventilasjonsanlegg med aggregat som trekker inn friskluft, bytter og renser lufta minst 20 ganger i timen, og sender uren luft ut av huset. Det anlegget kommer på 15000,- + mva.

Vektøy AS har en luftrenser type MicroClene som ser enkel ut men som tilsynelatende trenkker til seg støv fra alle kanter og blåser renset luft ut på toppen. Lurer på hvor effektiv denne er og hvor mye støy det er fra den.

Gustavsen AS har en helt annen modell som er litt mer avansert med timerfunksjon og kan justere hvor nivå etter romstørrelse. Men denne er litt større og tyngre og kan virke litt mer tungvint å flytte rundt i rommet hvis det er aktuelt.

Ulempen med disse er såvidt jeg kan se at de kun sirkulerer luft i rommet og ikke får inn frisk luft utenfra. Prisen ligger på ca 3-4000,-

Et siste alternativ jeg har sett er en ventilasjonsmaske fra Trend som har innebygget vifte og finstøvfilter. Men høres ikke ut som jeg har lyst å jobbe med en slik maske på hele tiden. Poenget er jo at finstøv henger i lufta i lang tid og da hjelper det strengt tatt ikke å bruke maske kun ved sliping, men må jo faktisk brukes hele tiden man er på verkstedet.

Vel, håper noen har noen nyttige erfaringer og tips å dele om dette temaet. For meg går det litt rundt når jeg skal prøve å velge noe.

Mvh

Kjetil Kløve

  • Kommentarer(6)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av gruvearbeider on., desember 18, 2013 20:23:13

Om du ønsker og fortsette å bruke støvmaske, vil jeg anbefalle deg å lese deg opp på temaet. Støvmasker har et utall av bruksområder, og filteret skal være tilpasset den type respirabelt støv du utsetter deg for. I tillegg må du kjenne til kapasiteten, menge støv pr. kubikk luft, og hvor lenge du kan bruke den sammenhengende. Fortsetter du og bruke engangsmasker SKAL du velge en med utåndingsventil. Det er også viktig å tipasse masken til ansiktet, spesielt nesebøylen. Det er en sammenheng mellom pris og standard på støvmasker, billig skit er akkureat det. Uansett valg er ditt beste alternativ, ikke nødvendigvis nødvendig, en halvmaske i gummi med utbyttbare filter. Om det er nødvendig for deg kan ikke jeg si så mye om, da jeg ikke har kunnskap om ditt arbeidsmiljø

Opprettet av Trond Gustavsen ti., mai 24, 2011 08:57:26

Liten kommentar til luftrensere :-) vårt valg av luftrensere er basert på at disse har en helt annen rensefunksjon en micro cleanere, i disse luftrenserene som vi fører og som Jet og andre har i sin produktlinje har et forfilter ( grovfilter ) og et finfilter, dette finfilteret består av en ramme og en filtersekk som sydd i ganger og er like lange som hele stålchassiet, dette gir en stor overflate med rensemateriale før luften går ut igjen i rommet.

Disse, og andre luftrensere er "ikke" punktavsug så de skal ikke flyttes nær kilden, disse er konstruert for å rense ut finstøvet i luften, det støvet som er farlig og som legger seg rundt i rommet.

Derfor vil jeg si at det er viktig med både punktavsug som tar massen direkte og så mye som mulig rett ved kilden til støvet og slike luftrensere som tar seg av finstøvet man ikke klarer å fange med punktavsug ol.

Mh
Trond Gustavsen
Gustavsen AS
www.gustavsenas.no

Opprettet av arnesort@gmail.com fr., februar 25, 2011 22:08:42

Verkstaden min er ca 15 m2. Eg har avsug som står i eit anna rom, med sug igjennom veggen. Eg har også eit Microline filter oppunder taket, bråkar litt, men der er jo høyrselvern. Eg har også ei Trend friskluftmaske. Ein ting eg har funne ut er at ved å dreia det meste i rått tre så vert det ikkje på langt nær så store støvproblem. Eg prøver også å skrapa eller skjera så fint at det vert lite pusse arbeid. Prøv å få avsugshetta så ner dreiarbeidet som mulig. (fleire idear i Woddturning om dette) Kan du akseptera at emnet forandrar seg litt etter dreiing, så kan du dreia heilt ferdigt i rått og pussa med sandpapiret duppa i vatn. Då vert det heller ikkje støv som fyk rundt. Prøv deg litt fram.

Opprettet av Atle Walvåg fr., februar 25, 2011 14:50:31

Jeg har en sponsuger som står på utsia av verkstedet med rør gjennom veggen, på den måten får jeg støvet ut av rommet og bruker i tillegg et Microclene luftfilter som henger over dreiebenken. Det er noe susing i det men det er ikke til å unngå når man skal sirkulerer luft gjennom et filter.

Opprettet av Odd Erik fr., februar 25, 2011 12:57:42

Hei. Fornuftige punkter ang helse og støv!
Ang vifte i veggen. Kan funke men som regel blir det for liten kapasitet til at det blir effektivt. Og hvis du skal ha det effektivt så blir det så mye luft som må ut at hele varmen vil forsvinne...
Vi har god erfaring med Microclene og denne vil rense luften min 10 ganger pr time (velg modell etter rommets størrelse). Ang betjening tips: bruk et fjernstyrt lysbryter (fra f.eks Clas Ohlsson) og du kan betjene den fra arbeidsplassen. Og den bruker ikke mer enn 60 - 90 W i strøm. En annen fordel med denne ifh til andre modeller er at motoren har en min brukstid på 20 000 timer (vanlig motor ca 2000 - 4000)! Ser at Nina skriver at luften kan føles litt trekkfull - da kan du sette på en lysdemper (fra f.eks Clas Ohl./Ikea), denne vil redusere effekten (men og virkningen!) slik at dette unngås. Skjer hvis f.eks rommet er litt lite ifh til Microclene modellen. Vi tilbyr 30 dagers full returrett hvis du ønsker å teste en Microclene! Enda har vi ikke fått noen i retur.. Mvh Odd Erik fra WWW VERKTØY AS

Opprettet av Elisabeth Ninaus fr., februar 25, 2011 12:33:38

Vi har microclean fra WWW og er veldig fornøyn med den.

Den suger godt opp alt småstøv. Eneste muligens ulempe vi har merket er at den rene luften som kommer ut gir følelsen av trekk om vi står i nærheten.

Lykke til.

Elisabeth