Tredreier forum

Tredreier forum

Bli med i fellesskapet.

Dette forumet er laget for å kunne brukes av alle som driver med eller er interressert i tredreiing. For å få rettighet til å lage nye innlegg og legge inn bilder, må man registreres av meg eller et annet medlem. På denne måten håper jeg at vi kan få samlet mange av oss som driver med tredreiing til et fellesskap til felles nytte og glede. Send en e-post til post@verktoyas.no hvis du vil registreres som medlem.

Svilogo-jern

Verktøy og utstyrOpprettet av Per Helge Berrefjord lø., mars 12, 2016 22:34:54

Det var Glenn Lucas som tipset meg på dette i en av sine videoer: Et spesiallaget svilogojern som kan bestilles fra «The Tool Post» i England.

Det ble litt knotete å tegne logoen min med svipenn på hver eneste bolle. Det er en logo jeg laget på 1960-tallet til bruk på grafikk. I de senere, digitale år er den også brukt som vannmerke på fotos (til sammenligning lagt inn noe overdreven i størrelse på bildene under).

Selve logoen er et linoleumssnitt, og det var enkelt å ta det med til det digitale landskapet. Men tegnet med svipenn skal jeg innrømme at det kunne bli litt av hvert, og nokså tidkrevende.

Hos Peter Hemley, innehaveren av «The Tool Post», fikk jeg kyndig hjelp til å omskape mitt opprinnelige linoleumssnitt til en logo som kunne fungere på et svijern. Han forklarte at det blir omtrent som når man tegner - eller skriver ut med blekkskriver - på sugende/porøst papir. Hvis logoen har mye «sverte», det vil si tykke streker eller partier, så blir det lett mest en svart flekk på papiret - eller bollen. Det «gror igjen» som vi sier om trykksaker.

Altså måtte jeg tegne opp logoen på nytt, først en gang - så enda en gang, enda tynnere i streken. Dette «utviklingsarbeidet» gikk greit unna på e-post. Til slutt var det bare å ta en telefonprat om de nødvendige betalingsformalitetene. På under to uker var jernet her.

Jeg tegnet først speilvendt, som min gamle logo, i den tro at dette ville lette arbeidet med jernet. Men det var feil. Speilvendingen tar CNC-programvaren seg av før selve utfresingen. Det var først da Peter Hemsley undret om logoen min faktisk skulle være speilvendt på bollene at jeg skjønte dette.

Det er tre størrelser på jernene (link til pdf-fil). Jeg er glad jeg valgte det minste på 18 mm i diameter. Det er tydelig nok og passe diskret på det meste. Slik ser det ut:


Med jernet fulgte en liten bruksanvisning. Det tar ca 5 min. å varme dette minste jernet opp. De større bruker lenger tid. Man må eksperimentere først på de typer tre det skal brukes på. På eksperimentet under ser du hvorfor.


Ett sekund viste seg å være nok her. Men på andre typer tre vil være ta lenger tid. Det er også nødvendig å raskt «vrikke» jernet litt i alle retninger mens det svir. Det er lett å få det ujevnt hvis man ikke gjør det.

  • Kommentarer(4)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av Per Helge Berrefjord on., mars 23, 2016 15:13:45

Med den litt kjipe erfaringen rundt dette kjøpet - dobbel moms, dyr frakt og dyr tollklarering i Norge - kikket jeg litt nærmere på verktøyet. Oppdaget at det er produsert av Primo Stemp i Tyskland. Linken foran går direkte til siden deres med slike stempler. Nederst ligger e-postadressen og info om online shop. Går nok dit neste gang.

Opprettet av Per Helge Berrefjord on., mars 23, 2016 09:43:38

Ferdig summert kr. 1606,15. Pundet er dyrt nå om dagen. Oppdaget nå at regningen i England var med 20% engelsk moms og ikke uten, slik vi hadde avtalt. Også på frakt, der han brukte et budfirma som ikke var særlig prisgunstig her i Norge. DHL tar seg av tollen her. Det betyr 25% moms på den engelske fakturaen - pluss DHLs gebyr på 179 kroner. Valgte det rimeligste og minste jernet. Du finner link til pdf-fil med alternativene og engelske priser like over foto av jernet ovenfor.

Opprettet av Tom on., mars 23, 2016 02:11:45

Hei Hva kostet dette svilogojernet

Opprettet av Per Helge Berrefjord lø., mars 12, 2016 22:44:21

Rettelse: Peter Hemsley