Tredreier forum

Tredreier forum

Bli med i fellesskapet.

Dette forumet er laget for å kunne brukes av alle som driver med eller er interressert i tredreiing. For å få rettighet til å lage nye innlegg og legge inn bilder, må man registreres av meg eller et annet medlem. På denne måten håper jeg at vi kan få samlet mange av oss som driver med tredreiing til et fellesskap til felles nytte og glede. Send en e-post til post@verktoyas.no hvis du vil registreres som medlem.

Svilogo-jern

Verktøy og utstyrOpprettet av Per Helge Berrefjord lø., mars 12, 2016 22:35:11

Det var Glenn Lucas som tipset meg på dette i en av sine videoer: Et spesiallaget svilogojern som kan bestilles fra «The Tool Post» i England.

Det ble litt knotete å tegne logoen min med svipenn på hver eneste bolle. Det er en logo jeg laget på 1960-tallet til bruk på grafikk. I de senere, digitale år er den også brukt som vannmerke på fotos (til sammenligning lagt inn noe overdreven i størrelse på bildene under).

Selve logoen er et linoleumssnitt, og det var enkelt å ta det med til det digitale landskapet. Men tegnet med svipenn skal jeg innrømme at det kunne bli litt av hvert, og nokså tidkrevende.

Hos Peter Hemley, innehaveren av «The Tool Post», fikk jeg kyndig hjelp til å omskape mitt opprinnelige linoleumssnitt til en logo som kunne fungere på et svijern. Han forklarte at det blir omtrent som når man tegner - eller skriver ut med blekkskriver - på sugende/porøst papir. Hvis logoen har mye «sverte», det vil si tykke streker eller partier, så blir det lett mest en svart flekk på papiret - eller bollen. Det «gror igjen» som vi sier om trykksaker.

Altså måtte jeg tegne opp logoen på nytt, først en gang - så enda en gang, enda tynnere i streken. Dette «utviklingsarbeidet» gikk greit unna på e-post. Til slutt var det bare å ta en telefonprat om de nødvendige betalingsformalitetene. På under to uker var jernet her.

Jeg tegnet først speilvendt, som min gamle logo, i den tro at dette ville lette arbeidet med jernet. Men det var feil. Speilvendingen tar CNC-programvaren seg av før selve utfresingen. Det var først da Peter Hemsley undret om logoen min faktisk skulle være speilvendt på bollene at jeg skjønte dette.

Det er tre størrelser på jernene (link til pdf-fil). Jeg er glad jeg valgte det minste på 18 mm i diameter. Det er tydelig nok og passe diskret på det meste. Slik ser det ut:


Med jernet fulgte en liten bruksanvisning. Det tar ca 5 min. å varme dette minste jernet opp. De større bruker lenger tid. Man må eksperimentere først på de typer tre det skal brukes på. På eksperimentet under ser du hvorfor.


Ett sekund viste seg å være nok her. Men på andre typer tre vil være ta lenger tid. Det er også nødvendig å raskt «vrikke» jernet litt i alle retninger mens det svir. Det er lett å få det ujevnt hvis man ikke gjør det.

  • Kommentarer(2)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av Per Helge Berrefjord lø., mars 19, 2016 15:26:32

Det var ment å være et øye den gang jeg laget logoen i linoleumssnitt. Filen jeg sendte første gang var en digital strekversjon av samme gjort i Photoshop.

Peter Hemsley mente den ikke ville fungere så bra. De åpne partiene var for små, og motsatt - det som skulle svis var for kraftig, for tykk i streken. Særlig ville iris i øyet komme til å gro igjen og bli en kølsvart ring.

Ergo slanket jeg bare den originale strektegning i Photoshop. Øyet og irisen gjorde jeg nokså mye om for å få det til slik Hemsley anbefalte; mest mulig tynne linjer.

Ser ingen funksjon for å legge inn bilder i kommentarfeltet, men strektegningen jeg sendte til slutt er svært lik eksperimentet nederst i midten over.

Opprettet av Ragnar Stiansen lø., mars 19, 2016 10:16:07

Hei.
Dette ser interessant ut. For å kunne sammenligne "det ferdige produkt" med "orginalen" din hadde det vært kjekt å se filen du sendte firmaet.
Ser at "irisen i øyet" (eller er det en blomst?) ikke er symmetrisk, er det med hensikt for å få logoen til å se mer "håndtegnet" ut?
Hilsen Ragnar